DE RECHTEN VAN HET KIND OP EEN RIJ

Recht op een eigen mening
Ieder kind heeft recht op een eigen mening. Dat betekent dat je zelf mag zeggen hoe je erover denkt. Stel, er gebeurt iets waar jij het helemáál niet mee eens bent, dan mag je best je eigen mening zeggen, en als ze niet willen luisteren, zeg dan maar dat het staat in het Wereldwetboek voor kinderen.

Recht op voorrang
Sommige kinderen hebben speciale zorg nodig. Bijvoorbeeld als je een geestelijke of lichamelijke handicap hebt, of als je gevlucht bent omdat er oorlog is. Vluchtelingen hebben namelijk vaak verschrikkelijke dingen meegemaakt. Om dat te verwerken hebben ze steun nodig. Als je geen familie hebt moet je ook voorrang hebben bij het vinden van opvang en of een andere familie.

Recht op een gezond leven
Als je ziek bent ga je naar een dokter. Helaas is dat niet zo vanzelfsprekend voor alle kinderen op de wereld. Sommige kinderen gaan dood aan een bepaalde ziekte omdat ze de dokter niet kunnen betalen. Daarom moeten kinderen medische zorg kunnen krijgen, ook als ze die niet kunnen betalen.

Recht op spel en ontspanning
Als kind moet je kunnen spelen. Daarvoor heb je de ruimte nodig. Natuurlijk moet de plek waar je gaat spelen wel veilig zijn.

Recht op bescherming tegen kinderarbeid
Kinderen mogen niet tegen hun zin werken. In sommige landen is de kinderarbeid nog niet afgeschaft. Vaak in 3e wereldlanden vind je nog kinderen die moeten werken tegen hun zin. Als je zeker wilt weten of je geen spullen koopt die door kinderen zijn gemaakt, kan je bij speciale wereldwinkels spullen kopen.

Recht op bescherming tegen mishandeling
Ieder kind heeft recht op bescherming tegen mishandeling. Kinderen kunnen namelijk niet helemaal voor zichzelf opkomen, zeker niet als het om een volwassene gaat die je mishandelt. Als je wordt mishandeld, en je hebt niemand om je te helpen, bel dan de Kindertelefoon: 0800-0432.

Recht op bescherming bij oorlog
Als er oorlog is willen de mensen nog wel eens kinderen tot soldaat maken, omdat kinderen ‘lekker goedkoop’ zijn , want die hoef je niet te betalen. Dat mag natuurlijk niet maar de kinderen hebben daar geen recht op een eigen mening en hebben niks in te brengen.

Recht op bescherming tegen seksueel misbruik
Als iemand met jou wil vrijen en jij wil dat niet en de ander doet het toch, dan word jij seksueel misbruikt. Sommige mensen vinden het leuk om naakte kinderen op de foto en op film te zetten, dat heet kinderporno. Voor hulp kan je de Kindertelefoon bellen: 0800-0432.

Recht op een eigen geloof
Je mag een eigen mening hebben maar ook een eigen geloof. Stel, je ouder(s) zijn katholiek, maar jij wil liever protestant zijn, dan kan dat, en als ze het niet goed vinden kan je zeggen dat het in het Wereldwetboek voor kinderen staat.

Recht om samen te zijn met wie je wil
Je hebt het recht om samen te zijn en te spelen met wie je wilt. Nou willen je ouders zich daar graag mee bemoeien. Dus als ze zeggen: “Je kan maar beter niet met die en die omgaan”, heb je recht op een goede reden waarom je niet met die en die om mag gaan. Soms is het dan toch handig om naar ze te luisteren, want het is nogal logisch dat je niet met moordenaars en zo hoort om te gaan.

Recht op informatie
Ieder kind heeft recht op voldoende informatie. Je moet bijvoorbeeld informatie krijgen over wat er in de wereld gebeurt, over wat er in de stad gebeurt. Je hebt recht op boeken lezen, televisie kijken en alle andere dingen die informatie geven. En als dat niet mag heb je recht op een verklaring waaróm het niet mag.

Recht op zorg
Alle kinderen hebben recht op zorg, dat houdt in dat ze een vader en/of moeder moeten hebben. Dus als de ouders dood zijn, of niet voor je kunnen zorgen, moet je naar een pleeggezin of tehuis kunnen. De omstandigheden moeten daar goed zijn, bijvoorbeeld dat je gewoon schone kleren moet krijgen, maar waar je ook bent, je moet je thuis voelen.

Recht op gelijkheid
Alle mensen zijn gelijk en omdat we allemaal op dezelfde wereld wonen moet je leren met elkaar om te gaan. Ook als je denkt dat iemand anders is dan jij. Het maakt niet uit of je bruin, dik, geel, groen of gehandicapt bent.

Recht op voedsel
Alle kinderen hebben recht om elke dag te eten, want als je niet eet word je ziek of ga je dood. Voor dat eten moeten je ouder(s) zorgen.

Recht op onderwijs
Iedereen heeft het recht om naar school te gaan. In Nederland heb je zelfs leerplicht, dat betekent dat je van je 4e of 5e naar school moet. Er zijn kinderen (in Nederland) die denken als ze naar school moeten: ‘Hè bah! Weer naar school!’ In arme landen kunnen alleen de rijkste mensen naar school. Daar zouden alle kinderen het waarschijnlijk fantastisch vinden als ze naar school konden gaan.

© Copyright 2020 Sas4Kids. Alle rechten voorbehouden

Designed with Mobirise web template